Lukko

CC-lukko

Chanelin laukkujen tunnetuin lukkotyyppi muodostuu kahdesta vastakkaisesta ja päällekkäisestä C-kirjaimesta merkin luojan Coco Chanelin nimikirjainten mukaan. CC-lukon suunnitteli Karl Lagerfeld.

Aivan vanhimmissa laukuissa nämä CC-kirjaimet olivat ”väärinpäin”: vasemmanpuoleinen C menee yläreunasta oikean päälle, eikä päinvastoin, kuten nykyisissä malleissa.  Medium classic flap ja small classic flap -malleissa lukko on pysynyt suurinpiirtein samanlaisena alusta lähtien .

Vanhimmissa vintagelaukuissa CC-lukon vasemmassa sakarassa näkyy kultamerkki aidon kultauksen merkkinnä – tämä merkkiä ei ole uudemmissa laukuissa.

 

Seuraavana kuvia näiden lukkojen vastakappaleista. Kaikissa toistuvat samat, kuvista näkyvät merkinnät.

Jumbo classic flap ja jumbo XL classic flap-malleissa oli paljon suurempi CC-lukko. Lukko oli litteämpi ja nuppiosa suurempi ja ovaalinmuotoinen. Kolmantena kuva vintage-jumbon ovaalista vastakappale. Vintage-jumbon lukon kiinnittävät ruuvit (kuva 3) saattavat joskus löystyä. Kannattaa tarkkailla, että ne eivät pääse putoamaan, vaan ruuvata ne ajoissa varovasti takaisin kiinni.

 

Nykyisissä jumbo classic flapeissä oleva lukko muistuttaa enemmän medium/small flapin lukkoa. Lukon nuppiosa on kuvissa käytön myötä haalistunut ja menettänyt kultaväriään. Kolmantena kuva vastakappaleesta.

Mademoiselle-lukko (2.55 reissue)

Mademoiselle-lukko on Coco Chanelin alunperin suunnittelema. Aivan vanhimmissa laukuissa lukossa ei vielä ollut CHANEL-merkintää lukon alareunassa (ks. kuva 1), myöhemmin se lisättiin lukkoon (kuvat 3 ja 5-6). Kuvista ilmenee, kuinka lukon nuppiosa on menettänyt kultaustaan käytön myötä ja nupin ylä- ja alapuolelle muodostuu kulumajälki, joka johtuu lukon pyörityksestä.

 

Le Boy-lukko

Karl Lagerfeldin suunnittelema Le Boy -malli esiteltiin vuonna 2o11. Le Boy -mallin lukko poikkeaa ulkonäöltään ja toimintamekanismiltaan em. lukoista. Lukko toimii jousella, joka avautu sivulta painettaessa, kun taas edelliset toimivat lukon nuppia pyörittämällä.